November 15, 2015

Albanologie: Zbulohet Albanica codex, çelesi i gjuhes shqipe dhe i gjuheve IE ?

TE MOS IU MBUSHEN TRUTE RINIS ME HIPOTEZA TE MJEGULLTA...!

RAPORTI NR°1 RRETH DESHIFRIMEVE TE FUNDIT NGA KODEKSI I ILIRISHTES SE VJETER;
KETU E KEMI BLLOKUN ME 29 FJALE TE DESHIFRUME E TE CILAT ISHIN TE PA KUPTUESHME DERI ME SOT OSE A BA NI PERPJEKJE E PERGJYSMUME NGA ALBANOLOG TE NDRYSHEM NGA MBARE BOTA;

ME KETE RAST, NI SHEJ MIRNJOHJE E POSAQME I KUSHTOJ GJATE HULUMTIMEVE TE MADHIT ECREM CABEJ I CILI E KA LSHU NI FLUTUR PARA SE TE PUSHONTE NE AMSHIM ME SHPRES SE NI DIOTE DO GJENDET KODI I GJUHES SE VJETER, PRANDAJ HAP PAS HAPI E KAM NDJEK VEPRREN E TIJ UDHEZIMET E TIJA KESHILLAT GJYKIMET ANALIZAT DUYSHIMET TE GJITAT I KAM LEXUE NDOSHTA NJA 200 HERE, PRANDAJ I FALEMENDEROHEM SHUME PROFESORIT TON TE MADH, POASHTU MERITA TE MDHAJA KA EDHE I FAMSHMI KOLOSI ANTON CETTA KURR NUK M ASHT DA PREJ BIBLIOTEKE, MA MERR MENJA SE KETA DY BURRA TE MDHEJ E MERITOJ NI VEND TE MADH SI PERKUJTIMORE DOR PER DORE ATY NE DRENASIN TONE TE LIRE !

MIRNJOHJE TE MADHE KA EDHE STUDIUESI AMERIKAN, ERIK HAMP TE CILIT I DESHIROJ SHENDET !
 

P.S: iu kisha lut atyne qe e din permensh kangen "krisi pushka ne prrue te that" te ma dergojne qe te vijojmi edhe me tej deshifrimet" ju faleminderit !

ZBULIME TE REJA NE ALBANOLOGJI
DESHIFROHEN KETA EMRA QE ISHIN TE PANJOHUR:

Tani gerrma "L" nga ana jote duket si numri "1" kurse kah ana ime është "L" (me krah poshtë) pastaj do ta dhohim kete gerrmen "L" kur kthehet nalt jep në gjuhet franke kuptimin "Gé" (greke por shqiptohet "Gé-gâ) lojë fjalësh që solli disa emra të rinjë vetem se kjo gerrm, pastaj do ta shohim se çfarë emrash dolen prej gerrmes "K" -"rat" (k-é shtrime fjalët (ka-rât) si dhe emrin e fisit KASTRAT, kà-rat; dhe e vejmi gerrmen "K" rat si tek rasti "BERAT" shohim imazhin e dy dyerve; DERAT; "D" rat= D-RAT te detyron me gjet ni "K" dhe kur shtrihet kjo K jep =K-vrat=dera KASTRAT ku gerrma K (shqiptim frank) jep tingullin =kâ -âst- rat" kjo "s" à dalmate me (^)  mbrapsht: e keshtu pa fund luhet loja "skrabel" me shpikje te emrave e fjalësh të reja që nuk ekzistonin më parë..
 (do më pyesnise; 'kush a ai çë i bani këto gjana, pergjigjia a e thjeshte; si arrijti Kocaqi e eArefi ti mashtroje 8 milion shpirta me idet fanteziste bellashkiane) ?
(pra si sot si dje, kane luajt me ne, shkie nalt shkie poshte...)

KU FSHIHET KODI I GJUHES SHQIPE ?

Si te gjitha kodet e fshehta që fshihen aty ku kurrë menja e njeriut si kujtohet !

KODI I SHQIPES I FSHEHUN TEK VARGJET: "KRISI PUSKA NE PRRU TE THAT  ?

Normale se asnjeri nuk do ta besonte kete, por, Cabeji paska patur te drejte se; "nuk kemi nevoj te  fshihemi ne mjegullat pellashke se edhe atje e verteta ka per te na gjet...mos te mashtrohemi koti..."

B-éja "rat" nxorri emrin BERAT por ne realitet a DERAT(vrata) kur e shohim gerrmen "B" te shtrime qe ngjason ne dy mallungat apo dy kodrat qe a quajtur nga deshit e kohes romake "dimallion" por me duket eshte gabim se nuk jane "dy male" as dy kodra por "dy mallunga" në dialektore quhen keshtu, kur dikujt i del një "mallung n'ball" ose nga rrahja apo nga ndonje aksident kjo fryerje quhet "mallung" pra, "DIMALLION " mendoj se duhej te kuptojmi në shqipen dialektore te vjeter DYMALLUNGA per emrin e vjeter të BERATIT.

Tek kjo loja e "scrrablave" dy lojtarët është në pyetje se cioli prej lojtarve fiton pika më tepër duke shpik emra por që kanë lidhje me diçka, rolin kryesor ne kete rast rreth emrave;
BERAT,
ELBASAN,
KASTRAT,
HOTIAN,
GEGENI,
TOSKNI
TIRAN+LAN, (TIRAN) si dhe emri TOSKNI (qe do ta shihni hera tjera ) është nji komunikim intelektuel i zgjuarsise mes dy lojtarve, por që arrin të shpikin emra vendësh dhe fjalë të pa egzistueshëm gjatë lojes..por te cilat mjerishtë kanë mbetur në popull deri me sot mbeten të panjohura, origjina këtyre emrave nuk dihej dhe që i ka munduar albanologët prej më tepër se 200 vitësh!

Këtu poshtë janë emrat dhe fjalët e panjohura të shqipes të deshifrume nga Dardan Leka sipas Codex Albanica;

 

 

 

 Qe se si duket gerrma "L" kur i ndrrohet ana...here duket 'ni'=1(ni dialektore) ose si G -greke, here si numri 7 e here nji krrab

 

 Spjegimi a i thjeshte; 


"L_________sâ_______numri ni kah ti por a gerrma" L" dhe thjesht jep kuptimin;
 é-L____sâ (s'asht) _____(numri ni) 1 qe kur te rrotullohet "L" vertete nga ana e kundert merre formen si numri "1"  (ose me gerrma "ni" gegnishte=1 ose ni l i pam nga ana e kundert prej lojtarit permall teje, ne lojen scrrable..teper thjeshte, (ushtrojeni në scrabble dhe do ta shihni ...)
  
Kur kemmi dy lojtar ne lojen skkrrrable, njeri perball tjetrit, njerit prej tyre eshte e detyrume ti duket kjo gerrma "l" si numri "1" prandaj, nga frange; é'L" 'bâ"=(L me krahun poshte (se kemi edhe "L" me krah nalt qe njihet edhe si Ge" grke por edhe si numri nish..) prndaj, emri "Elbasan a nxjerr nga kjo loja skrrable ku njeri prej lojtarve ia terhjek vrejtjen n tjetrist se; kujdes, ky "L" kah ana jote te duket se është nishi por jo, mos e ngatrro se është gerrma "L" teepr thjeshte ...L_______bâ_____sâ___ni(1); ni ne dialektoren, nishi standarte)me nje fjale ky a kodi i shqipes qe e kerkonin studiues nga e mbarë bota  ku deri me sot  janë zberthye  29 emra vendi  brenda dy jave qe albanologet e botes nuk ia kane arritur per 200 vite,  kjo, pra "L____(me krahun poshte)____sâ____1(njëshi) por gerrma L ! 

B____rat(eshtrime)foro dy dyer,dy dur si nje "D" __rat" pra Berati ka dy emra, edhe B-rat ne si nje gerrem B e shtrime qe perputhet me dy kodrinat qe japin B horizantale ose "rat" dialektore (si ta kishte shpik kete pune vete ndonje hyjni se ska se si te spjegohet kjo..) kurse kjo "D" permbush apo e rrethekon edhe ben brenda me dy kodrinat si dy dyer te nje tempullit apo si dy dur te vume mbi dur(dyér) ..

Te dashtun miq, une i interpretoj këto dukuri njashtu si i shoh me sy dhe gjykoj me drejtsi, jane te dukshme e jo te shpikne nga mendja ime; e shpikur mun te ishte vetem ni rast; psh, do ia kisha fut koti me than se: emri i "Elbasani" do thote ne shqipe;"elbasani asht sana e terne" por jo, 29 toponime tjera e emra te pa dituna deri dje spjegohen sipas kesaj formules se dukshme, a diçka tjeter do ishte kur njeri se kupton nji gjuhe, apo dy, as tri, psh. se kuptoni frangen as dalmaten jo as dialektoren jo, pra, nese nuk i kuptoni keto gjuhe normale asht se gjithkujt i duket kjo puna ime mjegull; njesoj si me i sjell ndonjani ketu disa shkronja kineze e te mundohet te na bindi se jane ship kur ne se kuptojmi as kinezqen as japanishten as hindioshten..

Pra, e njajta gja asht edhe kjo puna ime;

Janë vetem se tre veta qe i kane mundesit me e vertetue se a kam te drejte a jo ketu, asht profesor Ruzhdi Ushaku prej Ulqinit qe i di keto gjuhe, ai njeh edhe franken edhe çirilen e dalmaten edhe dialektoren, pa keto tri mjete kurrgja kerkushui sun ban as sun e verteton veç i hap syt e i kqyr yjzit, a realiteti a ky, nuk mirrem me keto kerkime prej dje por prej vitit 1976 pra asht nji perudh e gjate, nuk a ky zbulim i gjetun ne rruge hajt me ndoshta....por realitet e saktesi shkencore qe do vie koha dhe ka per ta vertetua se ky asht qelsi i gjuheve te mshefta i "kash'é lasha've" (càchér là chat) do thotë; në nji fjalë fshihet fjala tjeter, janë shkirme =same skrite=fjalë të mshehuna brenda nji fjale, pra jane shkrime sanskrishte.

Prekjardhja e vertete emrit "SKIPERIJE"( ï=  dy pika mi 'i' )
 


Dhe per ta vertetua kete se a asht e sakët apo jo ky studim, shihe aty tek rasti i kanges me vargjet ku zberthehen te gjitha fjalët e mshefta që na ishin te panjohura këto 200 vitësh !

"KRISIPUSKANPRRUTETHATIKKASTRATISIKURGRAT"

"krisi pushka n'prru te that, ik kastrati sikur grat" dhe analizojeni njihere se ç'fare fshehtesie hyjnore â ba aty ku, mrena nji rreshti me nje permbajtje që shihet nga secili lexues, na del nji permbajtje krejt tjeter me kuptim te fshehun qe nuk shihet nga secili lexues, me nji fjalë permbajtje e maskueme.
Sot kemi kompjutera, cili do kishte pas mundesi prej nesh me ba ni gja te tuill ? ..asnjani, asht diçka hyjnore? 

Kodi i fjalve shqip te panjohura deri me sot  dhe te kerkuara nga albanologet e mbarë botës, me ne fund arrijmi ta deshifrojmi tere gjuhen shqipe si dhe emrat e vendeve; Tiran, Elbasan, Berat,  Gegni, Toskni, Laberi...si dhe fjalët  për të cilat nuk dihej deri dje si fjala; bjeshk, grat, prru, perenin zot (sod) etj.... SKIPETAR ="shki pordhana" pordhaxhi...=STOKANIJE=te ardhur apo te ftuar dhe zbarkuar me anije nga Kumania, Krime-Trebizond-Bosfor-Durrës dhe ndahen në "Durresht-a (Dyrresh-t) nja  kah Epiri tjetri kah veriu... s'Toskanje,  te ngarkum n'anije si (Stoka=Toska)=gjâja, kafshet dhe i shtohen ketij vendit "Eshtumja" " dita é shtuné" , të ftumit nga Bizanti e papati te nji etnije  kumane/rumune, shkie foles te kanatit Comania/Kumania, në jug të Rusisë aktuale..që nga fundi shek. XIII-të..e deri tek Paleologët.

Pra, keta Toskët nuk jane banor vendas  as ilir  por "shkie aziatik" që e mesuan shipen pasi u deportuan nga Rusia...

Poashtu edhe tek fjala e permbytjes së madhe ku aty shohim nji ilustrim te gjetur mbi nji vazë etruske te vjeter para 2700 vitesh, ruhset sot ne Muzeun Capitolini ne Romë, specialisti ma i madh Robert Graves per kete ilustrim ka than se, asht ni valle e grave "danse de grue" "gjinaka" kurse une e kam zbulua se, jo qe sa fjala per "valle" por ky ilustrim fsheh edeh mesazhin e permbytjes së madhe ku aty kam zbulua gerrmat; "UPAD" që per mua do thote "ramja" "permbysja" e qe per dike tjeter une jam i dalun meq, ose une ose Graves duhet fshi prej trunit apo jo ?
 
 Alfabeti per te lexua shkrimet e vjetra te sanskrishtes dhe shqipes
 


Ky shkrim dhe shume e shume tjera aty ne kete vaze (ka pune per nja 10 vite aty) asht mesazh i gjuhes "sama-skrita" njisoj si tek emrin "Elbasani" ose "krisi pushka..." ku ne fund e deshifrova edhe kete, se, ajo gerrma P___"rat=jep kuptimin nË sanskrishte"me pastrue" "P_é_rat-i" "P___ran-i" I pasterti, i lami, "pastruesi" "Perenia" =ai qe lan e pastron gjithçka mi tok, sa që, prej me shume se 200 vjet edhe vet sllavistat sun i kan ra ne fije ketij emnit "PERAN" (që na del se tek asht kjo gerrma "P" e rame, e shtrime" e jo ndonji pereni apo hyjni siç kane kujtua disa se egziston "perenia" jane fantezi apo injoranc e jona popullore qe na kane pri deri ketu ne kete shkall mos me dit as çka do thote emni "PERENI" e si mos te turpnnohmi, e permendim emnin e nje te ashtuquajtun "hyjnie" "PERENI" e se dimi as çka do thote kjo fjalea "PERENI" si ka mundesi kjo asnjanit sdi vje marre edhe prap me kritikoni, une ju sjelli ketu dije pa pare pa pages, dhe ne vend se te me thuani; faleminderit ju edhe me shani edhe kritikoni pa e dit as per çfare flitet ketu, mos asht faji imi ketu se ju jeni te tan mendjemdhaj per mos me than te tan injoranta ?Por qe sot shqia e vjeter po e spjegon kete fshehtesi edhe permes fjalve por edhe me imazhe, ua kam sjell këtu Peranin=Pernin dhe sa shume e adhuronim e tash tan ikni si kurvat prej tij, pse e beni kete ? Sepse ju jeni mbush me te palara ne shpirtin tuaj, jeni njerez te kqinjë në shpirt se, perndryshe edhe ju i kishit zbulua keto gjana para meje.. por, kurrre jo nuk do ia arrini se nuk jeni te paster në shpirtë, me nje fjale jeni te prishte nga trut dhe nga zemra por ska kush ua thot...njerez te humbun...
 
E vijojmi me tej mos te hyjmi kah nuk i dilet se nuk mundem me sheru asnjanin prej juve kur vuani nga smundjet tjera te pasherueshme..urrejtja gjelozia, mendjemadhsija..

Tek mbishkrimi i sanskrishtes mbi vazen Tragliatella fjala =UPAD=(ramja) me kater gerrmat te rendesishme, ia nisim me "P" "P"=érani", gerrma "P" ne imazh aty asht e rrxueme,____ "rat" ne shqipen dialektore, "P"____ "é-rat" gerrma "p" asht e rrxume, (e shtrime..) dialektore ="rat" !

Mandej gerrmen "U"-nisi, "unisti" (unisa) "uni", se pa prish diçka sun nderton asgje, dhe ky "P" e lan te keqen e pastron, pastaj vjen gerrma A___pâ-rat,(aparati=qfaqje, "aparait" (jo keshtu si "A" por e kthyeme permys, qe bahet "V"= "vie" "Jeta" pastaj vjen gerrma "D" që e shohim aty tek kryt e cjapit, ku shohim ne vend te synit te dhis qe normale duhej te ishte i vizatum syni horizantal por, jo, ketu asht prej "nalt____poshtë" dhe prezenton jo synin e dhis siç na mashtron imazhi qe ne shohim se, harrova te ju tham, sanskrishtja fsheh jo vetem se fjale tjera ne fjale por fsheh edhe imazhe ne nji imazh, fsheh gerrrma ne nji imazh aqe te pa imagjinueshme..dhe kryt e cjapit qe ne e shohim do thoshim a krye cjapi por jo, as kjo sa ashtu, se, po i hapem mire syt (nuk e di Graves a ka majt syza apo jo) aty shohim edhe gerrmen e katert, gerrmen "D" "dijén" diten e jo syrin e dhis, pra ky syni i dhis qe ne kujtojmi sespe jemi injoranta, por kur i ngjesim syt e zmadhojmi imazhin ne e shohim se paskemi gabue ne gjykimet tona se, ky syni ne gerrmen "D"= a "di-élli" qe na nxen e perhap dije permes rrezeve te drites per nejrzimin mbare mbi toke (perveç atyne qe dojn me mbet tane jeten çorra si populli jem shiptar) ska tjeter fjale ketu.. e dojmi mjegullen.. e jo te verteten) !
Dielli reperezanton ketu mesazhin e fundit, vperen e tij madheshtore per mbare njerzimin; =diéllén=vépren e njerzimit, lulzimin, ndertimin "dijen"=djén" diten, "dijen" etj...


Per mua, këtu në këtë ilustrim, as tek "krisi pushka" as tek "elbasani" as tek "gegnia" e "labenija" nuk ka asgja fanteziste prej meje por a tjeter gjë që tjerve kjo e vertete iu duket fanteziste, por si e kam thane, duhet me ore te tera regjistrimi me spjegue permes ni videos kete gja nryshe askush s' ka me kuptu kurre se per çfare zbulimi a fjala ketu...!

 

Poashtu tek emnat e toponimet e gjithe Shqipnis emrat e mshefta, te gjithat jane te sakta e qe prej 200 vitesh jepshin hipoteza fanteziste kurse une ua solla te verteten dhe nuk i besoni, kjo do thote se;
sot ma vlere kane fantezit se te vertetat sepse keto fantezi e ushqejkan ni popull te uritun e mjeran, shiheni nihere ne çfare gjendje jemi sot, tre veta sun i gjan qe mujn me te dal ne ndihm me deshifrue nji rresht; "krisi pushka"...a sa kjo tragjike dhe asnjanit prej juve si vjen marre kjo ?
 

Pra, miq te nderum, une nuk jua immponoj askujt keto "fantezi" si i quani ju, nuk jane as teori as shpikje fanteziste me hamendjesi por realitet si 2+2=4 e jo 5 pra, faleminderit qe ua humba kohen e shtrenjt !
 =======================
 

 =======================
=U P A D= =R A M J A !
=======================
U=NISTI, fshijé) ! =SHKATRROJE !
P=ERI (laje) ! =PASTROJE !
A=PARATI (rregulloje) ! =RINGJALLE !
D=dielli, dijélla, vépra hyjnore, qe shprendajn rrezet e diellit, na jep dijén(shqip)=dijén(sanskr)=ditén) =DIJENI !
=======================

 


Post a Comment